Tee terveysteko; Lopeta laihdutus

Laihtuminen tarkoittaa lyhyesti sitä, että elimistö saa liian vähän energiaravintoaineita (hiilihydraatit, rasvat ja proteiinit) suhteessa kulutukseen, jota tapahtuu päivän aikana. Elimistö polttaa tällöin omia kudoksiaan paikatakseen riittämätöntä energiansaantiaan. Tämä on pääosin rasvaa, mutta välillä myös lihaskudosta. Laihtumisen tarkoituksena on hoitaa ylipainosta johtuvia terveysriskejä, mutta nykyisin siitä on kehitetty bisnes, joka yltää kaikkien kukkaroihin. Tässä muutamia laihduttamisen mahdollisia haittavaikutuksia:

  • Painonnousu
  • Elämänlaadun heikentyminen
  • Syömishäiriö
  • Henkinen pahoinvointi

Meistä melkein jokainen on yrittänyt joskus laihduttaa tai kokeillut jotain dieettiä. Joillain se toimii, mutta suurimmalla osalla ei. Silti joka vuosi aikakaus- ja iltapäivälehtien otsikot täyttyy erinäköisistä vinkeistä ja lupauksista, kuinka tiputat silmänräpäyksessä jenkkakahvat lanteilta ja elämäsi on viimein onnea ja rikkauksia täynnä.

”Näin kadotat kymmeniä kiloja käden käänteessä!”

Se on fakta, että runsaalla ylipainolla on terveyshaittoja, joita painonpudotuksella ehkäistään. Lääkärin vastaanotolla ohjeeksi voi tulla kehoitus painonpudottamiselle, koska sokerit ja verenpaineet ovat koholla tai nivelrikon pahentuminen on liikapainon vuoksi todennäköinen. Laihtuminen itsessään on helppoa. Pakota itsesi elämään kurinalaisesti tiettyjen sääntöjen alla niin pitkään, kunnes tavoite on saavutettu. Se mitä teet sen jälkeen on suurempi kysymysmerkki. Tämän takia on ehdottoman tärkeää luoda pohja terveellisille elintavoille, joita on mahdollista noudattaa aina – ei vaan siihen asti kun ”ihannepaino” on saavutettu.

Miksi laihduttaminen yleensä epäonnistuu?

Tähän voisi luetella ykskyttuhatta syytä, mutta pysytellään yleisimmissä.

  • Tavoitteesi on epärealistinen.

On mahdollista laihtua 10kg parissa viikossa, mutta yleensä silloin kilpaillaan Suurimmassa Pudottajassa. Ja heistäkin melkein kaikki saavat painon takaisin vanhoihin lukemiin ja hieman yli. Moni tavoittelee samaa kuntoa mitä oli kaksikymppisenä, kun ei ollut neljää lasta ja työuupumusta muistuttelemassa olemassaolostaan. Motivaatio häviää, kun tuloksia ei tulekkaan halutulla tavalla ja palataan vanhoihin tapoihin.

  • Et huomioi elämän kokonaiskuormitusta

Kun huomioidaan lepo, ravitsemus ja harjoittelu, pystymme vaikuttamaan paljon terveyteemme. Monet unohtavat hyvinvoinnin muut osa-alueet, kuten esimerkiksi henkinen hyvinvointi, koettu terveys, toimeentulo ja sosiaaliset suhteet. Ihmisen täytyy osata suhteuttaa voimavaransa sen hetkiseen tilanteeseen, sillä esimerkiksi kesken avioeroprosessin ei ole kaikille optimaalisin tilanne harjoittaa toista suurta elämänmuutosta, sillä voimavarat keskittyvät muualle. Tämän takia kaikki muutokset elintavoissa tehdään yksilöllisesti. Samanlainen pakettiratkaisu, jota myydään kaikille netissä painonpudotuslupauksilla ei ota yhtään huomioon millainen elämäntilanteesi on tällä hetkellä ja kuinka se muuttuu viikko viikolta.

  • Liian radikaalit muutokset

Monien laihdutusyritysten kera ilmestyy sääntöviidakko mitä saa ja mitä ei saa tehdä. Tietyistä asioista luopuminen ja hirvittävän suuret muutokset ravinnossa ja liikunnassa saattavat heikentää elämänlaatua ja luoda lisästressiä, joka hidastaa tavoitteeseen pääsemistä. Se, että saat grammalleen mitoitetut ruokavalio-ohjeet sekä beast mode -treeniohjelman aiemman liikkumattomuutesi sijasta, ei ole hyvä ratkaisu. Laihtuminen ei ole itsekurista kiinni. Joustavasti laihtumiseen suhtautuvat onnistuvat yleensä paremmin, koska he pystyvät soveltamaan muutokset omaan elämäntapaansa sopivammaksi. Moni syyttää itseään, kun eivät onnistu dieeteissään tai rajuissa treeniohjelmissaan. Oikeasti kannattaisi kääntää katse niihin keinoihin, millä suunnataan kohti tavoitetta. Ongelma onkin väärässä menetelmässä, ei epäonnistuneessa ihmisessä.

Muuta tavoitteitasi, jotta onnistut

Tavoitteeksi terveelliset elämäntavat ja painon putoaminen tapahtuu huomaamatta.

Ensisijaisena tavoitteena pitäisi olla laihduttamisen sijasta terveelliset elintavat. Sillä on suuri merkitys päätätkö ottaa tavoitteeksi laihduttamisen keinolla millä hyvänsä, jotta pääset tavoitekuntoon vai valitsetko tavoitteeksi liikunnallisen elämäntavan aloittamisen, säännöllisemmän syömisen tai työstressistä palautumisen. Liikkumisestakin on paljon helpompi nauttia, jos sen ainoana motiivina ei ole laihduttaminen.

Käypä hoito sivuilla lihavuuden hoitoon ohjeistetaan näin: Ensisijainen hoitomuoto on suunnitelmallinen, usealla tapaamiskerralla toteutettava elintapaohjaus (elintapahoito), jossa huomioidaan ruokatottumukset, liikunta, uni, päihteet, psyykkinen hyvinvointi ja voimavarat sekä käsitellään syömiseen ja painonhallintaan liittyviä ajatuksia, tunteita, asenteita ja käyttäytymistä. (Käypä hoito -suositukset ovat riippumattomia, tutkimusnäyttöön perustuvia kansallisia hoitosuosituksia.)

Tähän viitaten painotan kaikille sitä, että muistatte hyvinvoinnin olevan niin moninainen asia, ettei siihen voi puuttua antamalla vaan jumppa- ja syömisohjeet. Ylipainon kertymiseen voi olla hyvin erilaisia syitä, joten joskus on tärkeämpää puuttua esimerkiksi stressiin tai unenlaatuun ja muihin asioihin liikunnan ja ravitsemuksen lisäksi. Elintapojen muuttaminen vie aikaa, joten on ensisijaisen tärkeää tehdä asiat rauhassa pieni askel kerrallaan. Pysyviä muutoksia tehdään hankkimalla uusia tapoja, mikä voi olla useamman kuukauden työ, vaikka keskityttäisiin vaan yhden tavan rutinoitumiseen. Jo viiden prosentin laihtuminen vähentää monia terveysriskejä, joten terveyshyödyt alkavat jo niistä pienistä teoista.

Ensimmäisiä tavoitteita voisi olla oman suhtautumisensa muuttaminen. Kun oppii elämään itselleen ja terveydelleen järkevämmin ja on enemmän myötätuntoisempi itseään kohtaan, voi painokin samassa pudota. Pelkästään ulkomuodon muuttuminen ei luultavasti tuo kehosuhteeseen parempaa muutosta tai kehitä ajattelumallia joustavasta terveellisestä syömisestä. Se tapahtuu oman ajattelun kehittämisestä, jolloin siirretään ulkoiset tavoitteet syrjään ja keskitytään itselle oikeasti tärkeisiin arvoihin kuten terveyteen. Painon putoaminen on tämän kaiken sivutuote, kun olemme matkalla kohti hyvää tasapainoista oloa ja toimintakykyä.

Muista, että mikään painolukema ei tuo sinulle onnea. Laadukkaan ja hyvän elämän mittarina ei ole ihannepaino tai tietty vaatekoko. Onnen tuo ne teot, millä pystyt toteuttamaan omien arvojesi mukaista elämää päivästä toiseen. Joten eikö olisi aika poistaa to do -listasta se iänikuinen laihduttaminen ja vaihda se elämään, jossa vaalit terveyttäsi valinnoilla, jotka tukevat hyvinvointiasi fyysisesti sekä henkisesti, lyhyellä ja pitkällä aikavälillä.

Lähteet:

https://sydan.fi/fakta/faktoja-painonhallinnasta/ Sydänliitto. 2021. Faktoja painonhallinnasta.

https://www.kaypahoito.fi/hoi50124 Käypä hoito. 2020. Lihavuus.

https://www.terveyskyla.fi/painonhallinta/tietoa/lihavuuden-hoito/millaista-on-lihavuuden-hyv%C3%A4-hoito Terveyskylä. 2020. Millaista on lihavuuden hyvä hoito.

https://www.duodecimlehti.fi/duo92971 Duodecim -lehti. 2002. Aikuisten lihavuus.


Vili Muhonen

Personal Trainer

Koulutettu Personal Trainer, liikuntaneuvoja ja kohta valmistuva liikunnanohjaaja Haaga-Helian ammattikorkeakoulusta. Keskityn kirjoituksissani voimaharjoitteluun sekä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Haluan tuoda tutkittua tietoa tavoitteellisille treenaajille ja luoda ilmapiiriä, jossa hyvinvointia ei suoriteta, vaan eletään. Minuun saa yhteyden Juvan Liikuntakeskuksen kautta tai sosiaalisesta mediasta.